Raclettegrill Bäst i Test 2023 – Våra 4 favoriter!

Raclettegrill eller raclettejärn – vad säger man?
Ja, det råder delade meningar om vad man egentligen ska kalla det – raclettegrill eller raclettejärn?
Vi säger att det är en smaksak och hur som helst så är det samma sak vi menar.

Här vi samlat de bästa raclettegrillarna 2023.

Vill du bjuda din familj eller vänner på en middag utöver det vanliga är raclettegrillen ett bra verktyg för en lyckad kväll. Raclette äts oftast genom att smälta racletteost i raclettepannor som sedan hälls över önskade tillbehör som steks eller grillas med hjälp av en elektrisk raclettegrill. Här lagar alla sin egen mat direkt vid middagsbordet!
Att få sitta och pilla och plocka med maten för att få göra sin alldeles egna variant uppskattas både bland barn och vuxna och bidrar ofta till en härlig stämning runt matbordet.

Vad är en raclettegrill?

En raclettegrill är en elektrisk eller gasdriven grill som används för att tillaga raclette, en traditionell schweizisk maträtt. Raclette består av smält ost som serveras tillsammans med potatis, inlagda grönsaker, kött, skinka och andra tillbehör.

En raclettegrill består av en uppvärmd grillplatta och små stekpannor som placeras under grillplattan för att smälta osten. Varje person har sin egen lilla stekpanna där de kan smälta sin egen ost och sedan lägga den över potatis och andra tillbehör på tallriken.

Raclettegrillar är populära för sociala sammankomster och festligheter eftersom de är roliga och interaktiva att använda. Raclettejärn finns i olika storlekar och modeller, från små bordsgrillar för hemmabruk till större apparater för restauranger eller större sällskap.

1. Bäst i test: Toppsäljaren Deluxe från Severin

Den här raclettegrillen från Severin är en toppsäljare som kommer göra varenda familjemedlem nöjd. Raclettegrillen har plats för 8 st raclettespadar och en värmetermostat så ni själva kan välja hur varm grillen ska bli.

Grillplattan är vändbar med en räfflad och en slät yta så ni både kan få fina grillytor eller steka tillbehören om så önskas.

Den praktiska non stick-beläggningen gör att racletten är enkel att göra ren och fräsch så den alltid är redo för spontana raclettekvällar.

raclettegrill-1

2. Bästa Kombinerad Raclette & Fondue

Gillar du både raclette och fondue men inte kan bestämma dig för vad som är bäst? Här har du lösning! Med det kombinerade raclette- och fonduejärnet behöver du inte välja. Här kan du äta båda samtidigt.

Den smarta kombolösning gör att du kan exprimentera med mat du aldrig gjort tidigare. Med olika värmereglage kan du själv bestämma vilken temperatur de olika delarna ska ha och på så vis påverka slutresultatet. 

Järnet har en extra lång sladd på 2 meter och levereras med åtta stycken raclettepannor. Materialet är av rostfritt stål och järnet har en effekt på 1900W.

 

3. Stor raclettegrill för 8 personer

Här har pricksäkra Severin tagit fram ett raclettejärn där stekytan endast består av en stor natursten. Naturstenen är det bästa valet av stekyta så här kommer ingen lämna missnöjd. 

Med plats för 8 personer kan du bjuda in både grannar och familj på en helkväll. Järnet har en justerbar temperatur och är otroligt lätt att göra rent. 

Naturstenen hjälper till att hålla värmen länge vilket gör att ni kan eftersnacksa lite senare på kvällen.

4. Raclette, Stengrill och Bordsbarbecue i ett!

Ovalt raclettejärn som även kan användas som stengrill eller helt enkelt som bordsbarbecue. Den ovala formen gör det enkelt för alla runt bordet att komma åt sin spade, framförallt om man äter sin raclett vid ett runt matbord. 

Här finns plats för 8 personer så det går att bjuda in till en riktig brakmiddag!

Hitta bästa raclettegrillen för dig

Att hitta den bästa raclettegrillen beror litegrann på vad du har för förväntningar och på vilket sätt du kommer använda raclettegrillen. Är det vid stora middagsbjudningar behövs så klart en större variant. Är det tänkt att endast familjen ska använda raclettejärnet kanske det räcker med 4 spadar. 

Här är några saker som är bra att tänka på:

Storlek och kapacitet

Tänk på hur många personer du vanligtvis kommer att bjuda in till raclettekvällar och välj en grill som passar dina behov. Det finns små raclettegrillar som rymmer 2-4 personer och större modeller som rymmer upp till 10 personer eller fler.

Grillplatta

En non-stick-belagd grillplatta är lättare att rengöra och tål högre temperaturer. En grillplatta med en slät och en räfflad sida ger dig dock mer mångsidighet när du grillar. Det finns raclettejärn som har både delarna också.

Raclettespadar

Se till att spadarna är av hög kvalitet, tål höga temperaturer och har tillräckligt med utrymme för mycket ost och tillbehör. För små spadar kommer göra raclettegrillen besvärlig.

Uppvärmning

En raclettegrill med justerbar termostat ger dig möjlighet att kontrollera temperaturen bättre och få ett jämnt resultat. Om du väljer en elektrisk raclettegrill, se till att sladden är tillräckligt lång så att du kan placera grillen på ett bord eller i mitten av bordet.

Tillbehör

Vissa raclettegrillar levereras med tillbehör som exempelvis spatlar, stekspadar och grillredskap. Tänk på vad du behöver och vilka tillbehör som ingår i paketet.

Recensioner

Läs recensioner från andra kunder och se vad de tycker om grillen. Det kan ge dig en bra uppfattning om hur grillen fungerar i praktiken och hjälpa dig att fatta beslut om vilken som är bäst för dig.

Att välja den bästa raclettegrillen handlar om att hitta en som uppfyller dina behov och passar din budget. De flesta raclettejärn nuförtiden levererar goda resultat så i grund och botten är det detaljerna som avgör vad är som passar en bäst.

Vad kan man tillaga på raclettejärn?

Det finns många olika matvaror som kan tillagas på raclettejärn. Men här är några förslag på vad du kan servera på din nästa raclettekväll:

 • Olika typer av ost: Racletteost är den klassiska osten som används, men du kan även experimentera med andra typer av ost som mozzarella, cheddar, gouda, brie eller feta.
 • Potatis: Kokt eller bakad potatis är en vanlig ingrediens på raclettekvällar.
 • Grönsaker: Grilla eller stek grönsaker som champinjoner, paprika, zucchini, lök, sparris eller broccoli.
 • Kött: Skinka, kalkon, kyckling eller rostbiff kan grillas på raclettejärnet.
 • Skaldjur: Räkor eller musslor kan stekas på raclettejärnet.
 • Ägg: Tillaga ägg på raclettejärnet som exempelvis äggröra eller stekta ägg.
 • Bröd: Bröd kan stekas på raclettejärnet och serveras som en del av måltiden.
 • Såser: Servera olika typer av såser som vitlökssås, BBQ-sås, eller chilisås.

Det bästa med raclettejärn är att du kan låta gästerna laga sin egen mat och välja sina egna ingredienser vilket gör det till en rolig och interaktiv måltid.

Rengöring och underhåll av raclettegrill

För att behålla din raclettegrill i bra skick och förhindra bakterier är det viktigt att rengöra och underhålla den regelbundet. Här är några tips för rengöring och underhåll av din raclettegrill:

 1. Låt raclettegrillen svalna helt innan du börjar rengöra den.
 2. Ta bort grillplattan och pannorna från grillen. Tvätta dem i varmt tvålvatten och torka sedan av dem noggrant.
 3. Om grillplattan har fastbränd mat eller ost, använd en skrapa eller en nylonborste för att ta bort matrester försiktigt.
 4. Om grillplattan och pannorna inte är non-stick-behandlade, torka på dem lite matolja med en pappershandduk innan du använder dem nästa gång. Detta hjälper till att förhindra mat från att fastna.
 5. Torka av grillen med en fuktig trasa eller pappershandduk. Om det finns matrester på grillen, använd en mjuk borste för att ta bort dem.
 6. Om din raclettegrill har en avtagbar droppbricka, ta bort den och tvätta den i varmt tvålvatten.
 7. För elektriska raclettegrillar, se till att sladden och kontakten är rena och torra innan du använder dem.
 8. Förvara din rengjorda raclettegrill på en torr plats och täck den med en skyddande duk när den inte används.

Genom att rengöra och underhålla din raclettegrill regelbundet, kommer du att kunna använda den under en längre tid och bevara dess prestanda.

Historien om raclette

Raclette är en traditionell maträtt från de franska och schweiziska alperna. Ordet ”raclette” härstammar från det franska ordet ”racler” som betyder att skrapa, eftersom maten traditionellt skrapas av från en stor osthjul.

Historiskt sett var raclette en maträtt som åts av herdar och andra människor som jobbade i bergen, eftersom det var en enkel rätt som kunde tillagas över en öppen eld. Ursprungligen användes en hel osthjul som värmdes upp över en eld och skrapades sedan av på tallrikar tillsammans med andra ingredienser som potatis, lök och pickles.

I dag är raclette en populär maträtt som tillagas på en speciell elektrisk grill eller raclettejärn, som vanligtvis består av två lager. Det undre lagret används för att grilla eller steka grönsaker, kött och andra ingredienser, medan det övre lagret används för att smälta osten.

Raclette har blivit en populär maträtt i många delar av världen, särskilt under vintermånaderna när det är kallt och man vill ha något varmt och mysigt att äta. Idag finns det många olika variationer av raclette, där man kan använda olika typer av ost och ingredienser. Men oavsett vilken version man väljer, är raclette fortfarande en maträtt som symboliserar gemenskap och social samvaro.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en raclettegrill?

Priset på en raclettegrill kan variera beroende på märke, kvalitet och funktioner. Vanligtvis kan du hitta en enkel raclettegrill för runt 500-800 kr, medan en mer avancerad modell med fler funktioner kan kosta upp till 2000 kr eller mer. Om du letar efter en större och mer robust raclettegrill för större sällskap eller evenemang kan priset vara högre. Priset kan också variera beroende på var du köper din raclettegrill så det kan vara bra att göra lite forskning och jämföra priser innan du köper en.

Vilken är den bästa raclettegrillen?

 Vi tycker att Raclettegrill Deluxe från Severin är den bästa raclettegrillen just nu eftersom det är en mångsidig grill med steksten och stekplatta. Den ligger bra i pris och har plats för 8 raclettespadar vilket gör att man kan bjuda in vänner och familj på riktigt trevliga raclettekvällar.

Rund eller rektangulär raclettegrill – vad ska jag välja?

Om du funderar på att skaffa en rektangulär eller rund raclettegrill är en idé att utgå från formen på matbordet där du kommer använda grillen. En rund raclettegrill passar bra för det runda matbordet och den rektangulära grillen är smidigast om du har ett rektangulärt eller fyrkantigt middagsbord.

Brist på idéer vad du kan tillaga på raclettegrillen?

Läs mer om recept och tillbehör här.