Racletteost

Racletteosten är själva huvurollsinnehavaren i maträtten Raclette. Men vad vet vi om den? Var kommer den ifrån?
Vi har gjort lite research för att få reda på mer.

Kort om racletteost

Racletteosten har sitt ursprung från Schweiz men tillverkas idag på flera ställen runt om i världen, framförallt Frankrike. Racletteosten är en halvhård kittost som är gjord på komjölk och passar perfekt att smälta på grillen eftersom den inte trådar sig. Raclette står för franskans ”racler”, vilket betyder ”skrapa” som speglar hur maträtten Raclette äts eftersom man skrapar osten över övriga tillbehör. Racletteosten finns i olika varianter som rökt eller kryddad med peppar eller örter. Fetthalten är ca 25%.  

Racletteost – då och nu

Det har hittats texter från medeltida schweiziska kloster från år 1291 där racletteost har nämnts, så vi vet idag att osten har funnits under en väldigt lång tid och att den har ätits på ungefär samma sätt under alla år. Det var framförallt bönderna i dem mer bergiga regionerna av Schweiz som Valais och Fribourg som konsumerade osten till en början. När bönderna skulle flytta korna till och från nya betesmarker uppe i bergen tog dem med sig racletteosten, som senare på kvällen lades bredvid lägerelden för att mjukas upp och sedan skrapade man den smälta osten över bröd.

Idag äts oftast Racletteosten på samma sätt som våra förfäder åt den, alltså smält över bröd eller andra tillbehör, men det fungerar alldeles utmärkt att bara äta en skiva precis som den är också. I Frankrike serveras gärna ett vitt Riesling-vin till, samtidigt som myten säger att man ska undvika vatten till racletteost eftersom det skulle få osten att härda i magen vilket kan leda till matsmältningsbesvär. Om det stämmer eller ej låter vi vara osagt.

Traditionellt smälts osten över öppen eld, men nu för tiden används oftast en elektrisk raclettegrill som vissa väljer att kalla den, både i hemmen och på restauranger. Raclettegrillen ställs på bordet med tillhörande kokkärl och stek/grillyta där varje gäst själv kan smälta sin ost och värma önskade tillbehör.

Här hittar du racletteost idag

För några år sedan var det inte självklart att den lokala livsmedelsbutiken hade racletteost i sitt sortiment men idag finns det racletteost på dem allra flesta livsmedel- och delikatessbutiker. Även de nätbaserade matbutikerna säljer racletteost så i samband med att raclette har blivit mer och mer populärt även i Sverige så har utbudet ökat kraftigt dem senaste åren.

Här kan du köpa racletteosten:

 

Så här ser ofta racletteosten ut i våra svenska livsmedelsbutiker

Går du i köptankar om att investera i en raclettegrill eller kanske byta ut den du har? Här kan du läsa mer om raclettegrillar och vad du bör tänka på. 

Brist på idéer om vad du ska bjuda gästerna på till raclettekvällen? Här har vi samlat massor av tips på recept och tillbehör som kommer förgylla kvällen.